otrdiena, 2017. gada 21. marts

Rogu viduslaiku kapsēta

Atrašanās vieta: Ogres rajons, Krapes pagasts Rogu māju zemē, 1,7 km uz austrumiem no Skrīveru-Madlienas ceļa, ap 100 m uz DA no Rogu mājām. Kapsēta ierīkota ap 2 metrus augstā smilts paugurā, Lobes upes ielejas kreisajā krastā.
Periods: viduslaiki, 17. gs. otrā puse - 18. gadsimta sākums
Kapu veids: līdzenais kapulauks
Apbedījumu veids: skeletkapi
Izmēri: izpētīta 36 m 2 liela platība, 
Skaits: 13 apbedījumi
Kapu piedevas: 11 apbedījumos no pētītajiem konstatēts kapa inventārs. Parasti tās bijušas monētas, kas liktas ķermeņa augšpusē, parasti viena vai divas vienā apbedījumā. Kādā apbedījumā tās ietītas auduma gabaliņā. Kopumā atrastas 10 senlietas - rotaslietas  un naži.
Paražas: Mirušie apbedīti DR-ZA virzienā rindās, attālums starp apbedījumiem ir sākotn no 1 metra. Mirušie ierakti 0,4-0,65 m dziļi, izņemot bērnu dubultapbedījumu, kas atsegts 0,15-0,2 m dziļumā. Trijos apbedījumos izmantoti dēļu šķirsti. Apbedījumi pārsvarā orientēti ar galvu uz ZR. Mirušie guldīti izstieptā stāvoklī uz muguras, rokas saliektas elkoņos un sakrustotas pāri iegurnim vai jostasvietai.
Kad un kas pētījis: 1993.gada 8.-15.jūnijā Ogres Vēstures un mākslas muzejs sadarbībā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju
Literatūra: Zinātniskās atskaites sesijas materiāli par arheologu 1992. un 1993.gada pētījumu rezultātiem
Apraksts: Apbedījumi ir postīti. kapsētas novietojums atbilst 17. gs. baznīču vizitāciju protokolos pieminētajām "krūmu kapsētām". Domājams, ka kapsētu izmantojuši zemnieki no tuvākajām mājām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru