otrdiena, 2016. gada 19. jūlijs

Iles senkapi Zebrenes pagastā



Atrašanās vieta: Zebrenes pagasts, Dobeles novads, ap 4 km uz ziemeļrietumiem no Īles sanatorijas un ap 0,5 km tādā pašā virzienā no Vipēdes ezera, lēzenas smilšu kaupres dienvidu nogāzē. Kalna kaupres pretējā piekājē ir kāds pavisam mazs ezeriņš bez nosaukuma.
Periods: agrais dzelzs laikmets - 2.gs.
Kapu veids: uzkalniņkapi ar akmeņu riņķiem
Apbedījumu veids: skeletkapi
Piederība: zemgaļu cilšu
Izmēri: diametrs 3-7 m, augstums 20-95 cm.
Skaits: 26 uzkalniņi (izpētīti 5)
Kapu piedevas: Bronzas rotaslietas, īleni

Paražas: Izrakumos bija iespējams novērot attiecīgā laika posma apbedīšanas tradīcijas. Visos izpētītajos uzkalniņos konstatēti lielāki vai mazāki degumu plankumi. Mirušie guldīti ugunskuru vietu centra. Šie ugunskuri nav saistāmi ar bēru mielastiem — trauku lausku tajos nav, un tie nav arī kurināti mirušajam līdzās. Ugunskurs, pie tam parasti plašs, kurināts vietā, kas bija izraudzīta kapa ierīkošanai. Arī mirušā apbēršanai, vismaz daļēji, ir ņemta zeme, kas saturēja degumus
Kad un kas pētījis: 1940.g. P.Stepiņš
Literatūra: P.Stepiņš. Senkapi Īles mežā.//Arheoloģija un Etnogrāfija, XI, R.,1974
Apraksts: Ka liecina bedrītes gar dažu uzkalniņu malām, daļa akmeņu izrakti un aizvesti. Zināmus bojājumus nodarījuši mantrači. Divi uzkalniņi ir ovāli. Pie katra kapa konstatēti attiecīgajam laika posmam ļoti raksturīgie 4 kapa stūrakmeņi. Apbedīto kopiena šajā apvidū dzīvojusi ne ilgāk par gadsimtu, ko liecina senlietu piederība neilgam laika posmam, kā arī apbedījumu nelielais skaits kapulaukā. Kopienā varēja būt 3 saimes, kas savus piederīgos apbedīja savrup nelielā attālumā no pārējām. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru