piektdiena, 2016. gada 8. jūlijs

Ratulānu senkapi Saukas pagastā

Atrašanās vieta: Saukas pagasts, Viesītes novads, 3 km attālumā no Saukas ezera dienvidu krastā, Dienvidsusējas upes ziemeļu krastā, ap 300 m no tās.
Periods: 4.-17.gs.
Kapu veids: uzkalniņkapi ar akmeņu riņķi pie pamatnes
Apbedījumu veids: skeletkapi
Piederība: baltu cilšu
Izmēri: diametrs 20 m, augstums 1 m
Skaits: 2 uzkalniņi, 79 apbedījumi
Kapu piedevas: keramikas atradumi no vidējā dzelzs laikmeta -  gludā un švīkātā keramika
Paražas: tumšs pelnu-ogļu slānītis uzkalniņa pamatā
Īpašas pazīmes: Akmeņu riņķis pie uzkalniņa pamata, veidots no vidēja lieluma laukakmeņiem vienā kārtā, vietām vairākkārtīgs. Tas daļēji atsedzās zem koku saknēm uzkalniņa ziemeļu malā izrakumu beigu posmā.
Kad un kas pētījis: E.Šnore 1978.g.
Apraksts: Uzkalniņu atklāja E.Šnores vadītā ekspedīcija 1978. gadā, pirms tam iepazīstoties ar Jēkabpils novadpētniecības un mākslas muzejā glabāto kaklariņķi ar noplacinātiem galiem, kas ticis atrasts pie uzkalniņkapiem. Ar vietējo iedzīvotāju palīdzību izdevās identificēt uzkalniņu, kas bija zināms kā "Liepu kapu kalniņš". 20.gados pie šī kalniņa notikušas zaļumballes un uz tā spēlējuši muzikanti. Šeit bijuši 2 uzkalniņi, bet viens pilnībā norakts grantī. Pirmie atraktie skeletkapi bija datējami ar 17. gs., senākais ar 4. gs. Uzkalniņš ļoti postīts, ko izraisījuši daudzie vēlie pēcapbedījumi, kas iesniedzas pat dzeltenā pamatzemē zem uzkalniņa, kā arī mantraču postījumi.
Literatūra: E.Šnore. Agrā dzelzs laikmeta uzkalniņi Latvijas austrumu daļā. R.,1993

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru