trešdiena, 2016. gada 3. augusts

Beitu senkapi Kauguru pagastā

Atrašanās vieta: Kauguru pagasts, Beverīnas novads
Periods: 11.-13. gs.
Kapu veids: līdzenais kapulauks
Apbedījumu veids: skeletkapi
Piederība: latgaļu
Izmēri: izpētīti 105 m2
Skaits: 3 apbedījumi
Kapu piedevas: 114 senlietas iegūtas izrakumu laikā. Mirušie bagāti apveltīti kapa piedevām: sieviešu kapos lentveida vainagi ar piekariem mugurpusē, kakla riņķi , stikla kreļļu, zvārguļu un kauri gliemežvāku kakla rotas, lociņa važturi ar važiņām, etc. Pie jostas važiņās piekārti amuleti dzīvnieku kaulu un zobu veidā, kā arī riekstu jumis. Vīrieša kapā — šķēps, cirvis un duncis, kā arī josta ar bronzas sprādzi un apkalumiem. Kā sieviešu tā vīriešu kapos daudz aproču un gredzenu. Vīrieša kapā senlietu grupa - stikla kreļļu un bronzas zvārguļu kakla rota, vairāki bronzas gredzeni un kaula ķemme atrasti kreisā pusē virs iegurņa, bet kādā kapā vilnas drānā ietītas senlietas — bronzas tordēts kakla riņķis ar četrskaldņu galiem, stikla kreļļu un bronzas zvārguļu kakla rota, dzelzs dzirkles un īlens noliktas virs labās kājas pēdas.
Kad un kas pētījis: 1962.g. Valmieras novadpētniecības muzejs kopā ar Latvijas Vēstures muzeju
Literatūra: Zinātniskās atskaites sesijas referātu tēzes par 1962. gada arheoloģiskām un etnogrāfiskām ekspedīcijām. R.,1963
Apraksts: Puse no kapulauka nopostīta būvējot Rīgas-Valmieras dzelzceļu. Vēlāk postījumi nodarīti gan granti rokot, gari mantu meklējot, gan arot. Mirušie apglabāti četrstūrainās kapa bedrēs, 3. kapā guldīta sieviete bluķa zārkā. Apbedījumi dažādi orientēti. Izrakumi devuši ieskatu arī par tērpu. Vairumam Beitu kapulaukā iegūto senlietu ir latgaliskas formas. Tomēr, ievērojot to, ka šis kapulauks ir viens no vistālāk ziemeļos zināmajiem latgaļu kapulaukiem, tas uzrāda arī lībiskas ietekmes.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru