pirmdiena, 2016. gada 8. augusts

Jaunkandavas senkapi

Atrašanās vieta: Kandavas pilsētas teritorijā, Jaunkandavā
Periods: 16.-17.gs.
Kapu veids: līdzenais kapulauks
Apbedījumu veids: skeletkapi
Skaits: 25 apbedījumi
Kapu piedevas: 22 bronzas, alvas un dzelzs senlietas
Kad un kas pētījis: 1967.g. Latvijas PSR Vēstures muzejs, piedaloties Tukuma mākslas un novadpētniecības muzeja darbiniekiem un Kandavas lauksaimniecības mehanizācijas tehnikuma audzēkņiem.
Literatūra: Zinātniskās atskaites sesijas referātu tēzes par arheologu un etnogrāfu 1967. gada pētījumu rezultātiem, R.,1968
Apraksts: Tos atklāja 1967. g. pavasarī, rokot granti Kandavas lauksaimniecības tehnikuma jaunajā sporta laukumā. Mirušie 22 kapos apbedīti bez šķirstiem un 3 kapos - ar šķirstiem. Tie guldīti izstieptā stāvoklī: Uz muguras - 14 kapos, uz vēdera - 3 kapos, uz sāniem - 4 kapos. Apbedījumi uz vēdera un sāniem saistāmi ar kādām senām tradīcijām, kurām nav sakara ar kristīgo ticību. Divās kapu bedrēs atsegti vairāki apbedījumi - vienā no tām - trīs un otrā- pieci apbedījumi, kas, domājams, radušies kādas nelaimes (karš, mēris) gadījumā. Apbedījumu virziens -pārsvarā RRZ—AAD, t. i., ar galvu pret kādreizējo baznīcu; pēc rakstītām ziņām, 1565. g. apmēram 400 m uz rietumiem no senkapiem uzcelta koka baznīca. Pie jau minētās baznīcas atradušies otri kapi, kas izmantoti vēl 19. gs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru