ceturtdiena, 2016. gada 4. augusts

Nīcas uzkalniņkapi

Atrašanās vieta: Nīcas pagasts, Nīcas novads 250 m uz DA no Nīcas vidusskolas 
Periods: 11.-13. gs.
Kapu veids: Uzkalniņkaps
Apbedījumu veids: ugunskapi
Piederība: kuršu
Izmēri: Dabīgā uzkalniņa diametrs — 25 m, augstums — apm. 1 m. Izpētīti 215 m2
Skaits: 1 uzkalniņš 5 ugunskapi
Kapu piedevas: Pie urnas trauka «m situ» atrastas 2 bronzas aproces, bet tās tuvumā, arkla uzirdinātajā zemē, atrastas 14 līdzīgas bronzas aproces, pakavsaktas fragments, vairāki vīta kakla gredzena fragmenti. Divasmens zobens, 2 uzmavas šķēpi, platasmens kaujas cirvis, vairāki naži un šķiltavu dzelzs. Samērā labi saglabājies kāds ar ugunspatīnu klāts saliekamais nazītis, kam asmens ieliekts mēness veidā (bārdas nazis). No bronzas rotas lietām vislielākā skaitā ir atrastas aproces ar segmentveida šķērsgriezumu, ornamentētu virsu un šādu aproču fragmenti. Liels arī vītu masīvu kakla gredzenu fragmentu skaits un nedaudzi pītu kakla gredzenu fragmenti. Atrastas vairākas saktas ar taurveida, magoņgalvu un daudzšķautņu galiem. Nav neviena kuršu ugunskapos raksturīgā dzeramā raga apkaluma.
Īpašas pazīmes: Interesantākais atklājums uzkalniņā ir 43 ovālas upuru bedres, kas orientētas apmeram ZD virzienā. To izmēri 80 x 30 cm, dziļums 40-50 cm. Upuru bedres pildīja ogļaina zeme, dažkārt pat nesadeguši koksnes gabali, māla trauku lauskas, kalcinētie kauli un bronzas senlietu fragmenti. Visi šie priekšmeti bedru pildījumā, šķiet, iekļuvuši nejauši. Toties dzelzs miniatūrcirvīši, kas atrasti lielākajā daļā bedru, tur novietoti ar nodomu. Vairums cirvīšu ir pilnīgi sarūsējuši, kas izskaidrojams ar zemes raksturu.
Kad un kas pētījis: 1964.g. Liepājas vēstures un mākslas muzejs
Literatūra: Zinātniskās atskaites sesijas referātu tēzes par arheologu, etnogrāfu un folkloristu 1964. gada ekspedīcijām. R.,1965
Apraksts: Senvieta stipri postīta arot un grāvjus rokot, jo ugunskapi bijuši ļoti sekli, bet arkls vietām sniedzies līdz 37 cm dziļumam. Uzkalniņa centrālajā daļā atkārtoti notikusi mirušo dedzināšana, par ko liecina intensīvā pelnu un ogļu kārta, kalcinētie kauli un vairāki senlietu fragmenti. Viena ugunskapa (sievietes) kalcinētie kauli sabērti māla traukā, kas novietots apaļā bedrītē. Tās dibenā savukārt bijušas liktas kapa piedevas (dzelzs priekšmeti), kā pierāda konstatētās rūsas paliekas. Vienīgais drošais importa priekšmets ir krustiņš-piekariņš ar spirālgredzentiņu važiņu. Atrastie salocītie svariņi, otru svariņu fragmenti un 4 bronzas atsvariņi liecina par tirdzniecību senajā Nīcā. Uzkalniņā lielā skaitā atrastas māla trauku lauskas — galvenokārt no bēru mielastos lietotajiem traukiem. Var būt, ka te ir bijuši vairāki urnu kapi, kas arot izpostīti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru